Kapcsolódj ki alkotással

Lelke van - élményműhely

Lelke van - élményműhely

Így szól a magyar hímzés

2018. június 02. - szegedhangaági

Mostanában elég sok olyan régi papírt használok, amin magyar hímzésmotívumok vannak. Mindig el szoktam mondani azoknak, akik megállnak az asztalomnál, hogy milyen fantasztikus története van a hímzéseknek is. 

Az egyik, hogy LÁTVÁNYOSAN más minden tájegységnek mind a motívum- mind a színvilága. Egyszer hallottam régen, hogy a régi, amerikai őslakos indiánok mindig tudták, hogy honnan jön a másik, melyik törzsből, mert a fejdísze és ékszerei, ruháik díszítése teljesen más volt törzsenként. Lehet, hogy rosszul emlékszem, javítsatok ki. Viszont ez a magyar népi hímzésvilágra és motívumokra teljesen igaz. 

Ezt nézzétek!

untitled_design_1.png

Amit még nagyon szeretek elmesélni, abba 2015-ben futottam bele, és beleégett az agyamba, annyira zseniális. Nem is tudom elképzelni, hogy Szirmay Zsanett, aki ezt a kísérletet létrehozta, milyen ihletet kapott, vagy egyáltalán HOGYAN kaphatta? Felkelt egy reggel, és ezt mondta: na, én márpedig betolom a magyar hímzésmotívumokat egy zenedobozba? Akárhogy is történt, PONTOSAN EZT TETTE! Hihetetlen, hogy létrejött, ez a szuperlatívuszos, számomra libabőrös projekt. 

Hallgassatok ti is hímzés-zenét! 

KATT IDE! 

És utána gondoljatok bele a kodályi, bartóki életműbe <3 

Ugye, hogy mennyire hihetetlen az egész?? 

Szóval az én standomról is tudtok ilyen szépségeket vinni, akár még a zenéjét is meg tudjátok találni, ha ügyesek vagytok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://madeoflove.blog.hu/api/trackback/id/tr1014019282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása